Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Študentka (18) sa vrátila z dovolenky, od smrti ju delili len hodiny: Podcenila príznaky vážnej infekcie

(Zdroj: Facebook/WIN News Riverina)

NEWCASTLE - Austrálčanka Claudia Gillová mala iba osemnásť rokov, keď ju od smrti delili doslova hodiny. Dva roky po tejto desivej skúsenosti varuje všetkých, aby si dávali pozor na príznaky, ktoré naznačujú nástup meningokokovej infekcie. Ona ich totiž po návrate z dovolenky ignorovala.

Študentka Claudia Gillová sa pred dvomi rokmi vrátila z dlhšej dovolenky v Queenslande. Po príchode domov, do Južného Walesu, začala pociťovať únavu, mala veľmi citlivé uši na zvuk, neustále počula zvonenie, stuhla jej šija a zvracala. Neskôr omdlela. Po tom, ako ju previezli do nemocnice, lekári zistili, že má potenciálne smrteľnú bakteriálnu infekciu spôsobenú meningokokom typu B. Povedali jej, že keby prišla do nemocnice o niečo neskôr, pravdepodobne by zomrela. Zotavovanie pacientky si vyžiadalo päť dní v nemocnici, týždne odpočinku a pomalý návrat do práce a školy.

Aj po dvoch rokoch trpí Claudia pravidelnými a intenzívnymi bolesťami hlavy. Keď ju prepustili z nemocnice, hľadala komunitu ľudí, ktorí mali toto ochorenie. Chcela sa dozvedieť, čo napadlo jej telo. Až keď začala o infekcii hovoriť s týmito skupinami, uvedomila si, že by bola dobrým testovacím prípadom pre propagáciu tohto ochorenia. „Prichádza to tak rýchlo. Bolo to dosť desivé,“ spomína si, uvádza portál news.com.au.

Rozhodla sa prehovoriť o príznakoch, aby ich ľudia rozpoznali a mohli rýchlo konať, ak majú podozrenie na infekciu. Ona sama mala iba drobné vyrážky, ktoré sú neskorším príznakom meningokoku. Neskôr zaznamenala stupňujúcu sa citlivosť na svetlo a zvuk, mala stuhnutý krk a chrbát, pociťovala nevoľnosť, zvracala, stuhlo jej telo a trpela bolesťami hlavy.

Hovorí, že keby nepodcenila vyrážky, konala by skôr. „Práve preto je dôležité poznať všetky príznaky,“ povedala. Lekári nedokázali definovať, ako sa nakazila. Meningokok je typ baktérie, ktorá sa môže dostať do krvného obehu a spôsobiť otravu krvi. Lekári doposiaľ nevedia, kde sa Claudia nakazila. Vo všeobecnosti sú ale najviac ohrození turisti, ktorí cestujú do krajín s väčším výskytom nebezpečnej baktérie, ale aj študenti, ktorí často trávia veľa času vo veľkých skupinkách, informujú Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Viac o téme: ŠtudentkaMeningokoková infekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu