Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Desivé VIDEO zachytáva plavbu cez obávaný Drakeov prieliv: Ľuďom je zo záberov zle, veď pozrite

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANTARKTÍDA – Žena zdokumentovala, aké je to cestovať cez desivý Drakeov prieliv. Vo videu na TikToku ukázala hrôzostrašne vyzerajúci oceán, ktorý bičoval silný vietor a obrovské vlny. Mnohí v komentároch priznali, že by sa dostali záchvat paniky.

Drakeov prieliev je vodná plocha medzi najjužnejším cípom Južnej Ameriky a Južnými Shetlandskými ostrovmi v Antarktíde. Tí, ktorí sa chcú dostať do Antarktídy bez toho, aby platili za drahé lety, musia cestovať cez jeho desivé vody. V prielive sa stretávajú vrstvy studenej morskej vody z juhu a relatívne teplej morskej vody zo severu a vytvárajú silné kruhové prúdy. V kombinácii so silnými vetrami a niekedy aj prudkými búrkami majú tieto prúdy povesť jednej z najdrsnejších vodných ciest na Zemi. Jedna žena sa na Tiktoku podelila o video, na ktorom vidno, ako jej prudké vlny narážajú do okna kajuty. Jej sledovateľom sa z toho urobilo nevoľno.

@theworldpursuit Replying to @Negar Nikaeein Day 2 of the Antarctica adventures #DrakePassage #Antarctica ♬ love nwantinti (ah ah ah) - CKay

Natasha, známa ako @theworldpursuit, vo videu vysvetlila: „Aby ste sa dostali do Antarktídy loďou, musíte preplávať Drakeovým prielivom. Môžete zažiť buď Drake Lake, alebo Drake Shake. A nanešťastie, zobudila som sa do Drake Shake. Tak som pozbierala silu, aby som vstala z postele a spýtala sa tých hore, čím som ich sklamala. Netušila som, že na ceste späť z Antarktídy zažijem Drake Shake a bude to trvať dvakrát dlhšie.“ Verte či nie, za dobrých podmienok môže byť plavba cez Drakeov prieliv pokojná a dokonca zábavná. Počas stavu nazývaného „Drake Lake“ môžete očakávať malé vlnobitia a slabý vietor. Naopak, „Drake Shake“ je charakteristický silným vetrom a vlnobitím, píše portál Swoop Antarctica.

Na záberoch na videu vidno, ako sa Natasha aj ostatní cestujúci musia držať zábradlia, aby sa udržali na nohách, keďže sa loď prudko hojdala. Potom bola nútená vrátiť sa do svojej izby a dostať sa do horizontálnej polohy, kde sledovala, ako vlny naďalej narážajú do jej okna. Loď cestovala rozbúrenými vodami jeden a pol dňa. Od zverejnenia videa sa v komentároch nahromadili tisíce príspevkov od ľudí, ktorí sa podelili o svoje zdesenie z vyhliadky. Jeden používateľ napísal: „Okamžite by som začal plakať.“ Ďalší poznamenal: „Voda na okne by ma pekne stresovala!“ Tretí uviedol: „Z tých vĺn by som dostal záchvat paniky.“

Viac o téme: OceánAntarktídaDrakeov prieliv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu