Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mladík zúri, vládne nariadenia mu zrušili dovolenku: Som plne zaočkovaný, aj tak musím ostať v izolácii!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Ethan Ennals)

LONDÝN - Svet bojuje s pandémiou koronavírusu už takmer rok a pol. Neustále prebiehajúce výskumy v oblasti šírenia nákazy, jej príznakov aj vakcinácie odhaľujú nové súvislosti. Istý mladík sa najnovšie posťažoval na vládne nariadenia, na základe ktorých musel ostať v izolácii, hoci je už plne zaočkovaný.

Ethan Ennals sa veľmi tešil na výlet do Bristolu, kde chcel navštíviť svojho starého kamaráta, aby si spolu pozreli zápas Anglicka a Chorvátska na práve prebiehajúcom európskom futbalovom šampionáte. Minulú stredu doobeda mu ale došla sms správa, ktorá všetky jeho plány zhatila. "Národná zdravotná služba vás zaregistrovala ako kontakt niekoho, kto bol práve pozitívne testovaný na COVID-19. Teraz musíte ostať doma a desať dní po poslednom kontakte s infikovanou osobou sa musíte izolovať," stálo v nej. 

Krátko nato mladíkovi napísala jeho kamarátka, s ktorou bol pár dní predtým na narodeninovej oslave v londýnskom parku. Oznámila mu, že mala pozitívny test na covid a že čoskoro ho zrejme budú kontaktovať úrady, čo sa aj stalo. Ethanovi sa týmto zrútil svet, pretože mu bolo jasné, že žiadny výlet sa tým pádom nekoná. Ešte v ten deň sa nechal otestovať, bol negatívny. Okrem toho je už aj plne zaočkovaný, druhú dávku dostal pred viac ako dvomi týždňami. Išlo o experimentálnu vakcínu od francúzskej firmy Valneva, ktorá, na rozdiel od iných vakcín, obsahuje celý, inaktívny vírus. Na podobnom princípe fungujú aj vakcíny proti chrípke či hepatitíde A.

Ennals bol poriadne nahnevaný, pretože napriek tomu, že bolo prakticky vylúčené, že je infikovaný, musel ostať v izolácii. "Je to absolútne šialená situácia. Je priam vylúčené, že som sa nakazil, no i tak musím trčať doma a sám," sťažuje sa. Pracovníčka na infolinke mu ale vysvetlila, že to je kvôli tomu, že hoci už dostal vakcínu, stále sa môže nakaziť a vírus šíriť ďalej. 

Očkovanie vakcínou AstraZeneca
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Patrick Pleul/dpa via AP)

Podobne sú na tom desiatky ďalších Britov, ktorí napriek vakcinácii musia dodržať striktné pravidlá týkajúce sa izolácie. "Rozmýšľam, načo som sa vlastne dala začkovať, keď musím byť aj tak doma," napísala Moira Bygrovová, ktorej izolácia zabránila stretnúť sa po dlhom čase so svojím vnúčaťom. Rovnakú skúsenosť má aj dôchodca Phil Norman. "1. júna mi došla správa o tom, že som bol v kontakte s infikovaným človekom a musím sa izolovať. Nemám žiadne príznaky a druhú dávku AstraZenecy som dostal ešte v apríli. Vládne inštrukcie úplne ignorujú môj vakcinačný status," skonštatoval. 

Viac o téme: IzoláciaOčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu