Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Toto je podľa odborníkov najdlhšia vzdialenosť na Zemi, ktorá sa dá prejsť peši

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Webová stránka Interesting Engineering skúmala, aká je najdlhšia vzdialenosť na svete medzi dvoma miestami. Zistili, že je medzi Južnou Afrikou a ruským mestom Magadan na Sibíri. Podľa ich údajov by ste na prejdenie nepotrebovali nijaké lode. Celú trasu dlhú viac ako 20-tisíc kilometrov údajne tvoria cesty s mostami.

Cesta navrhnutá Google mapami medzi Južnou Afrikou a Magadanom počíta s kompami a trajektami, no trasa sa dá prejsť aj prostredníctvom mostov. Je dlhá neuveriteľných 22 530 kilometrov. Osoba kráčajúca priemerným tempom by na zdolanie tejto trasy potrebovala asi tri roky. Treba počítať s tým, že chodec by si musel pobaliť všetky potrebné veci, predávať svoje veci počas cesty a kupovať nové. Po ceste by zažil veľa nevšedného, od divokých a extrémne nebezpečných zvierat v dažďových pralesoch až po najchladnejšie obývané mesto na Zemi, Bilibino v Rusku.

Magadan
Zobraziť galériu (3)
Magadan  (Zdroj: Getty Images)

Ľudia po celom svete absolvujú každý rok podobné pešie púte z mnohých dôvodov, najčastejšie z toho duchovného. Príkladom je známa púť do Santiaga de Compostela, ktorá je dlhá asi 800 kilometrov.

Appalačský chodník, ktorý vedie pozdĺž východného okraja USA, je zas dlhý viac ako 3000 kilometrov. Hoci nejde o explicitne náboženskú alebo duchovnú cestu, organizácia, ktorá chodník vytvorila, ju nazýva posvätným miestom kvôli nádherným prírodným scenériám.

Toto je podľa odborníkov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Arthur Blessitt, držiteľ rekordu pre najdlhšiu chôdzu, prešiel od roku 1969 viac ako 64 000 kilometrov, pričom navštívil všetkých sedem kontinentov. Na každý z nich priniesol veľký drevený kríž a kázal svoje kresťanské presvedčenie. Dnes má Blessitt 79 rokov a dodnes spomína na svoju kariéru "chodca po svete". 

Viac o téme: TrasaChôdza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu