Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ak ste sa narodili na jar alebo v lete, z pohľadu vedcov vám hrozí obrovské nebezpečenstvo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CAMBRIDGE - Vedci z Harvardskej univerzity varujú, že ľudia narodení v apríli majú väčšie riziko úmrtia na srdcové ochorenia. Mierne zvýšené riziko sa týka aj tých, ktorí sa narodili v iných jarných či letných mesiacoch. Experti brali do úvahy aj ďalšie faktory, napríklad sociálno-ekonomický status.

Ak ste sa narodili na jar alebo v lete, hrozí vám, že umriete na následky kardiovaskulárnych ochorení, tvrdia vedci z Harvardskej univerzity. Ich nové štúdie boli publikované v Britskom lekárskom časopise. Skúmali 116 911 žien a zistili, že tie, ktoré sa narodili v období od marca do júla, mali devätpercentne vyššie riziko výskytu kardiovaskulárneho ochorenia.

Počasie.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Čítajte tiež: Najväčšia chyba, ktorou si ničíte zdravie i peňaženku: Spúšťačom je tichý strašiak v spálni

Experti skúmali ženy po dobu 38 rokov. Počas tohto časového rozmedzia došlo k 8 360 úmrtiam, ktorých príčinou boli poruchy srdca a krvných ciev. „Osoby narodené v apríli mali vyššiu mieru úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia než osoby narodené v decembri,“ uvádzajú štúdie. Tieto zistenia platili aj po tom, čo vedci zvážili sociálno-ekonomický status žien.

To, prečo je tomu tak, vedci zatiaľ nechápu. Domnievajú sa, že za to môžu sezónne výkyvy v dostupnosti výživy, infekcie a zápalové príčiny, klimatická teplota či úroveň znečistenia životného prostredia, v ktorom jedinec žije.

Viac o téme: LetoJarNarodenieSrdcové ochorenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu