Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Kozmické turistické vozidlo? Čínska štátom podporovaná spoločnosť začne lety do roku 2028

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Čínska komerčná vesmírna spoločnosť CAS Space oznámila, že jej "kozmické turistické vozidlo" uskutoční svoj prvý let v roku 2027 a na okraj vesmíru sa dostane v roku 2028, informovali v piatok tamojšie štátne médiá. Informuje agentúra Reuters.

Oznámenie prichádza len niekoľko dní po tom, ako americká spoločnosť Blue Origin miliardára Jeffa Bezosa oznámila, že jej raketa New Shepard, ktorá dopravuje náklad i ľudí na krátke výlety na okraj vesmíru, v nedeľu obnoví lety, čím ukončí takmer dvojročnú prestávku v operáciách s posádkou.

archívne video

NASA Earth Observatory oslavuje 25 rokov: Toto sú najúžasnejšie fotografie z vesmíru (Zdroj: NASA Earth Observatory)

Spoločnosť CAS Space uviedla, že jej "vozidlo" bude mať turistickú kabínu so štyrmi panoramatickými oknami a môže prepraviť sedem cestujúcich na jeden let. Spoločnosť plánuje organizovať štarty každých 100 hodín z novovybudovaného leteckého zábavného parku, pričom bude mať k dispozícii desať zariadení, ktoré budú na zmeny dopravovať turistov na hranice vesmíru.

Letenky budú stáť dva až tri milióny jüanov

Letenky budú stáť dva až tri milióny jüanov (zhruba 415.000 dolárov) na osobu a cestu, uviedli štátne médiá. Spoločnosť CAS Space so sídlom v meste Kuang-čou založili v roku 2018 a jej druhým najväčším akcionárom je najväčší čínsky štátny výskumný ústav, Čínska akadémia vied (CAS).

Čínsky program prieskumu vesmíru nedávno znížil odstup od Spojených štátov a Čína by sa mohla stať prvou krajinou, ktorá dopraví na Zem vzorky z odvrátenej strany Mesiaca po tom, ako začiatkom mája odštartovala misia Čchang-e 6.

Tento štart prilákal na kozmodróm v ostrovnej provincii Chaj-nan davy turistov. Pred štartom sa na rôznych vyhliadkových bodoch v blízkosti miesta štartu zhromaždili desaťtisíce ľudí, ktorí spôsobili rozsiahle dopravné zápchy.

Viac o téme: VesmírLetČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu