Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Počet zadržaných pri protestoch proti premiérovi v Arménsku stúpol

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

JEREVAN - Arménska polícia informovala, že v pondelok v Jerevane zadržala najmenej 88 demonštrantov, ktorí požadujú rezignáciu premiéra Nikolu Pašinjana, píšu agentúry AFP a Reuters.

Demonštranti nesúhlasia s rozhodnutím vlády vrátiť niekoľko dedín Azerbajdžanu v rámci úsilia o dosiahnutie mierovej dohody. Jerevan v marci oznámil, že vráti pod správu Baku štyri pohraničné dediny, ktoré obsadil začiatkom 90. rokov. Obe krajiny sa tiež dohodli, že vytýčia vzájomné hranice podľa stavu v časoch Sovietskeho zväzu.

archívne video

Na protivládny protest v Budapešti organizovaný Magyarom prišli tisíce ľudí (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Rozhodnutie vyvolalo protesty obyvateľov susedných arménskych dedín. Obávajú sa, že novo vytýčené hranice ich odstrihnú od zvyšku Arménska a niektoré obydlia by sa mohli ocitnúť v Azerbajdžane.

Baku a Jerevan sa desaťročia zmietali v územnom konflikte. Poslednou veľkou konfrontáciou bola v roku 2020 druhá vojna o separatistický Náhorný Karabach. Oficiálne patrí Azerbajdžanu, pretože sa rozprestiera na jeho území, hoci väčšinovo ho obývali najmä Arménmi, ktorý vyhlásili nezávislosť. Väčšina z nich však utiekla po tom, ako ho Azerbajdžan získal späť v rámci bleskovej ofenzívy v septembri 2023.

Počet zadržaných demonštrantov proti dohode s Baku stúpol na 151

Arménska polícia v pondelok uviedla, že zadržala desiatky ľudí, ktorí sa pokúšali zablokovať ulice v hlavnom meste Jerevan v rámci protestov proti plánom vlády na odstúpenie územia v prospech Azerbajdžanu. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AP.

Ministerstvo vnútra potvrdilo, že celkovo bolo zadržaných 151 osôb. V predchádzajúcich správach informovala o 88 zadržaných, pričom protestujúcim sa nepodarilo uzavrieť žiadne ulice v Jerevane. Demonštranti nesúhlasia s rozhodnutím vlády vrátiť niekoľko dedín Azerbajdžanu v rámci úsilia o dosiahnutie mierovej dohody. Jerevan v marci oznámil, že vráti pod správu Baku štyri pohraničné dediny, ktoré obsadil začiatkom 90. rokov.

Obe krajiny sa tiež dohodli, že vytýčia vzájomné hranice podľa stavu z čias bývalého Sovietskeho zväzu. Rozhodnutie vyvolalo protesty obyvateľov arménskych dedín v pohraničí. Obávajú sa, že novo vytýčené hranice ich odrežú od zvyšku Arménska a niektoré obydlia by sa mohli ocitnúť v Azerbajdžane.

Baku a Jerevan sa desaťročia zmietajú v územnom konflikte. Poslednou veľkou konfrontáciou bola v roku 2020 druhá vojna o separatistický Náhorný Karabach. Oficiálne patrí Azerbajdžanu, pretože sa rozprestiera na jeho území, hoci prevažne ho obývajú Arméni, ktorí vyhlásili nezávislosť. Väčšina z nich však utiekla po tom, ako ho Azerbajdžan získal späť v rámci bleskovej ofenzívy v septembri 2023.

Viac o téme: PremiérProtestyZadržaniePolícia Arménsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu