Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Peruánska prezidentka čelí vyšetrovaniu: Jej brata zadržali

Dina Boluarteová
Dina Boluarteová (Zdroj: SITA/AP Photo/Guadalupe Pardo)

LIMA - Peruánska prezidentka Dina Boluarteová čelí novému vyšetrovaniu kvôli rozpusteniu policajnej jednotky, ktorá sa zaoberala prípadmi korupcie medzi vysokými štátnymi funkcionármi. Píše to dnes agentúra EFE, podľa ktorej je vyšetrovaný aj minister vnútra Walter Ortiz. Jednotka okrem iného vyšetrovala aj brata prezidentky Nicanora Boluarteho kvôli zneužitiu verejného vplyvu pri vymenovaní vysokých štátnych funkcionárov. Boluarte bol v piatok zadržaný a zatykač bol vydaný aj na prezidentkinho advokáta Matea Castañedu. Hovorca prezidentky povedal, že politička nehodlá rezignovať.

Prezidentku a ministra vnútra vyšetrovatelia podozrievajú z možného zneužitia právomocí kvôli rozpusteniu špeciálneho policajného tímu zameraného na korupciu vo vysokých poschodiach štátnej správy. Úrady odôvodnili zánik jednotky tým, že vznikla v rozpore s pravidlami a že v podstate pokrývala aktivity, ktoré vykonávajú už ďalšie zložky polície.

archívne video

Pri havárii malého lietadla zahynulo päť turistov (Zdroj: Profimedia)

Jeden z posledných prípadov, ktorý špecializovaná jednotka Eficcop riešila, sa týkal prezidentkinho brata Nicanor Boluarteho. Podľa vyšetrovateľov prezidentčin brat sa obohacoval tým, že sľuboval ovplyvňovať vymenovanie vysokých štátnych úradníkov. Polícia v tejto súvislosti prehľadala niekoľko desiatok miest. Proti nemu vznesené obvinenie Boluarte odmietol.

Prezidentčin hovorca Fredy Hinojosa uviedol, že politička nemá v žiadnom prípade v úmysle podať demisiu. Pre Boluarteovú nejde o prvý škandál, ktorý sa jej týka. V uplynulých týždňoch musela politička vysvetľovať polícii i verejnosti, ako si zaobstarala rad luxusných hodiniek značky Rolex. Boluarteová sa stala prezidentkou na konci roka 2022, keď parlament zosadil zvoleného prezidenta Pedra Castilla. Jej vstup do úradu sprevádzali protesty, v súvislosti s nimi zomreli desiatky ľudí.

Viac o téme: KorupciaVyšetrovanieKriminalitaPeruDina Boluarteová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu