Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Veľké zmeny na Ukrajine: TOTO čaká mužov, ktorí odmietnu bojovať! Mastné pokuty sú len začiatok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KYJEV – Ukrajina sa rozhodla sprísniť pokuty pre jedincov, ktorí neposlúchnu výzvu ozbrojených síl. Týka sa to aj mobilizácie. Parlament prijal návrh novely zákona o vojenskej legislatíve, kde sa budú v prípade jeho porušenia udeľovať vyššie sankcie. Mužov povolaných na front čaká viacero zmien.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 805 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Ukrajinský parlament prijal v druhom čítaní návrh zákona č. 10379 o posilnení zodpovednosti za vojenské trestné činy. Tresty sa tak zvyšujú niekoľkonásobne, informuje RBK-Ukrajina. Za zmenu sa postavilo 256 poslancov, proti nehlasoval nikto a hlasovania sa zdržali štyria poslanci.

Súčasné sadzby

V súlade s aktuálnymi ustanoveniami čl. 210 o porušení armádnych pravidiel je trestná sadzba vo výške od 510 do 850 hrivien. Takáto pokuta hrozí napríklad vtedy, ak osoba nie je zaregistrovaná v systéme alebo neaktualizuje včas svoje údaje. Pokiaľ sa previnilec dopustí rovnakého pochybenia v priebehu jedného roka, pokuta sa navýši na 1 700 hrivien. 

Veľké zmeny na Ukrajine:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V prípade porušenia legislatívy o obrane, mobilizačnom výcviku a mobilizácii, hrozí bežnému občanovi pokuta od 1 700 do 3 400 hrivien, úradníkovi v štátnej správe a samospráve od 3 400 do 5 100 hrivien. Takáto pokuta hrozí za odmietnutie predvolania alebo nedostavenie sa do vojenského úradu pre registráciu a zaradenie (TCC). Opakované porušenie zvyšuje pokutu pre úradníka až do 8 500 hrivien.

Trestná zodpovednosť za vyhýbanie sa mobilizácii vzniká vtedy, keď branec nemá právo na odklad, absolvoval vojenskú lekársku prehliadku, bol uznaný za spôsobilého na výkon služby a dostal "povolací rozkaz", ale nedostavil sa bez riadneho dôvodu.

Novelizácia

Nové pokuty v rámci novely zákona vstúpia do platnosti až po podpise prezidenta Volodymyra Zelenského. Minimálna trestná sadzba sa bude v prípade vyhýbania, nedostavenia sa na TCC, alebo neskorú aktualizáciu údajov po novom pohybovať od 17-tisíc hrivien. Právnické osoby, ktoré odmietnu uvádzať vojenskú evidenciu zamestnancov, dostanú pokutu vo výške 34-tisíc hrivien. 

1 euro = 42,49 hrivien

V súčasnosti TCC vyhotovuje protokol o prebratí do administratívnej zodpovednosti, ktorý je zaslaný súdu. Ten rieši otázku uloženia pokuty. Okrem toho je pri vypracúvaní protokolu povinná prítomnosť branca. Mal by sa oboznámiť so svojimi právami, dokument podpísať. Zároveň platí upozornenie, že branec musí byť riadne informovaný o dátume, čase a mieste predvolania. 

Odňatie slobody

Ak teda osoba neaktualizovala svoje údaje, nenahlásila zmenu osobných údajov (rodinný stav, zdravotný stav a pod.), nedostavila sa podľa predvolania, potom Vojenský komisariát vydá rozhodnutie o pokute bez protokolu. 

Podľa čl. 336 Trestného zákona Ukrajiny sa vyhýbanie brannej povinnosti počas mobilizácie trestá odňatím slobody na 3 až 5 rokov. Určite sa nájde veľa takých, ktorí budú radšej platiť pokuty, či dokonca sa zmieria s tým, že niekoľko rokov strávia za mrežami. Po sociálnych sieťach kolujú videá, ako pred armádnymi dôstojníkmi, ktorí majú na starosti nábor, doslova utekajú po ulici. 

Viac o téme: PokutyNovela zákonaOdňatie slobodyBranná povinnosťVojna na UkrajineZvýšenie sadzby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu