Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu: Je to v rámci stratégie boja proti extrémizmu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGOTN - Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. Informuje agentúra AFP.

USA majú v Čade približne 100 vojakov v rámci stratégie boja proti extrémizmu v západnej Afrike. Hovorca Pentagónu Pat Ryder upresnil, že ide len o dočasný krok v rámci prebiehajúcej revízie bezpečnostnej spolupráce. Obnoviť sa má podľa neho 6. mája po prezidentských voľbách v Čade.

archívne video

Andrej Danko neverí, že prezidentka dostala v USA covid (Zdroj: Facebook/Andrej Danko - predseda SNS)

Veliteľ vzdušných síl Čadu Idriss Amine Ahmed tento mesiac americkej armáde nariadil pozastavenie činnosti na leteckej základni v blízkosti hlavného mesta N'Djamena. Vyplýva to z listu zaslaného dočasnej čadskej vláde, ktorý má k dispozícii aj AFP. Povedal, že požiadal americkú armádu, aby poskytla dokumenty, ktoré odôvodňujú jej prítomnosť na leteckej základni, ale údajne žiadne nedostal.

Koulamallah zdôraznil

Predstaviteľ Čadu Abderaman Koulamallah však zdôraznil, že nejde o prerušenie spolupráce medzi krajinami v boji proti terorizmu. Dodal, že budú prebiehať ďalšie rokovania o konkrétnej bilaterálnej dohode. Americké sily na tejto základni cvičia protiteroristické špeciálne jednotky a elitnú jednotku čadskej armády na boj proti nigérijskej džihádistickej skupine Boko Haram.

Len pred niekoľkými dňami súhlasil Washington so stiahnutím svojich vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine. Susedný Niger je základným pilierom stratégie USA a Francúzska v boji proti džihádistom v regióne. Nigerská vojenská junta však v marci oznámila ukončenie dohody o vojenskej spolupráci s Washingtonom a tvrdí, že prítomnosť amerických vojsk je nezákonná. Washington tento týždeň začal s Nigerom rokovať o stiahnutí viac ako 1000 svojich príslušníkov.

Viac o téme: VojaciExtrémizmusČaduSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu