Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nové VIDEO z posledných chvíľ diktátora Kaddáfího: Pred smrťou zakrvavený tyran prosil o život

Takto si svoju smrť asi nepredstavoval. Zobraziť galériu (2)
Takto si svoju smrť asi nepredstavoval. (Zdroj: youtube/bbc)

LONDÝN - Na svetlo sveta sa dostalo doposiaľ nepublikované video, ktoré zachytáva zbitého a krvácajúceho plukovníka Kaddáfího zajatého líbyjskými rebelmi. Šokujúce zábery z mobilného telefónu jedného z bojovníkov ukazujú posledné chvíle diktátora, ktorý bol zabitý v roku 2011 v Syrte. Podobný záznam sa objavil aj v čase jeho smrti, ale v tomto prípade ide o novú perspektívu, ktorá ukazuje, ako prosil o svoj život.

Prorocké varovanie Kaddáfího: Dávno upozorňoval na hrozbu radikálneho islamu, Západ ho ignoroval

Kaddáfí je obklopený kričiacimi ozbrojencami na kapote nákladiaku iba pár minút predtým, než bol popravený. V hluku údajne počuť, keď mu jeden z rebelov priloží pištoľ k hlave, ako prosí o milosť. Záznam natočil Ayman Almani, ktorého o štyri roky neskôr vypátral reportér BBC Gabriel Gatehouse v líbyjskom meste Misrata. "Zaslúžil si to. Islam nás učí netýrať väzňa, necítiť zášť. Ale ľudia sa nechali v horúčkovitej panike uniesť a nikto by ich nemohol zastaviť," uviedol o posledných okamihoch diktátora Almani.

Video nie je vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov a ľudí s citlivou povahou

Na iných záberoch sa Kaddáfímu vyhrážajú zbraňou a o chvíľu zaznie výstrel a nastane ticho. Diktátor bol údajne zabitý jeho osobnou zlatou zbraňou, ktorá sa stala symbolom víťazstva rebelov. Mohammed al-Bibi, ktorého fotografia s týmto úlovkom v ruke, obletela svet, však dnes trvá na tom, že nebola použitá pri poslednej rane. BBC povedal, že ju jednoducho našiel na zemi a v tom zmätku z neho spravili kata. Hovorí, že doteraz dostáva od Kaddáfiho verných vyhrážky smrťou.

Nové VIDEO z posledných
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/bbc)

Líbyjský tyran bol zajatý 20. októbra 2011 v odpadovom kanáli vo svojom rodnom meste Syrta po tom, čo sa so svojimi lojálnymi bojovníkmi pokúsil ujsť v konvoji až 100 áut, na ktorý zaútočilo letectvo NATO. Dav rebelov ho potom zlynčoval a zomrel po strelách do hlavy a hrude. Jeho telo pochovali na neznámom mieste v púšti.

Dokument BBC o pátraní po Kaddáfího zlatej zbrani

Viac o téme: LíbyaMuammar Kaddáfí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu