Štvrtok27. jún 2024, meniny má Ladislav, Ladislava, zajtra Beáta

Na Európu sa valí obrovská búrka: Británia ruší lety, spoje a čaká blackout!

Britské denníky varujú pred blackoutom. Treba sa pripraviť na najhoršie. Zobraziť galériu (12)
Britské denníky varujú pred blackoutom. Treba sa pripraviť na najhoršie. (Zdroj: promedia.sk, mirror, metro)

LONDÝN - Británia sa obáva najhoršej búrky za tridsať rokov, ktorá má ostrovy postihnúť v nočných hodinách a trvať až do rána. Nárazový vietor môže v niektorých oblastiach dosiahnuť až 145 km/h. Očakáva sa, že dôjde k rozsiahlym škodám na majetku aj infraštruktúre, čo bude mať za následok výpadok elektrického prúdu a pondelňajší dopravný chaos.

Agentúra pre životné prostredie vydala už viac ako 100 výstrah pred povodňami.

Na Európu sa valí
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: mirror.co.uk)

V Pangbourne v grófstve Berkshire je bez prúdu približne tisíc domácností. Pád stromu pretrhol elektrické vedenie. Aerolinky British Airways zrušili kvôli varovaniu pred búrkou 21 domácich a zahraničných letov.

Na Európu sa valí
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Jedna z britských poisťovacích spoločností vydala zoznam, čo majú ľudia stihnúť predtým, ako príde búrka. Zabezpečiť si núdzový balík s náhradným oblečením, potravinami, vodou a liekmi. Zohnať si rádio na baterky. Nabiť batérie vo všetkých telefónoch a mať v nich uložené potrebné čísla. Dôležité dokumenty dať do nepremokavých obalov a uložiť v dome, na čo najvyššom mieste. Uistiť sa, že človek vie vypnúť elektrinu či plyn, a to aj v tme. Zabezpečiť si vrecia s pieskom.

Na letisku Heatrow zrušili niektoré lety, osem z nich bolo medzi Írskom a Londýnom. Tí, ktorí sa v Londýne budú potrebovať dostať do práce, musia rátať s väčšími problémami. London Overground, ktorý prevádzkuje mestskú a prímestskú železničnú dopravu, oznámil, že spoje budú fungovať až od deviatej hodiny ráno. Motoristi dostali varovanie, aby boli opatrní.

Pád stromu našťastie nikoho nezranil.
Zobraziť galériu (12)
Pád stromu našťastie nikoho nezranil.  (Zdroj: mirror.co.uk)

Portál dailymail.co.uk informoval, že južné pobrežie zasiahli vyše 7-metrové vlny. Kvôli silnému vetru už uzatvorili nábrežie v Portsmouthe.

Podľa meteorológov môže povrchová voda zaplaviť veľkú časť Anglicka, keďže počas šiestich až deviatich hodín napadne 20 až 40 mm zrážok. Premiér David Cameron zvolal na dnes ráno mimoriadne zasadnutie s ministerstvami a agentúrami, aby skoordinovali plány na ochranu obyvateľstva pred búrkou.

Na Európu sa valí
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Nad Atlantickým oceánom sa vytvorila rozsiahla oblasť nízkeho tlaku a búrka, ktorá dostala názov "St. Jude", má doraziť na juhozápadné pobrežie okolo polnoci, ale ešte predtým prejde cez juh. Zvyčajne stihnú búrky do príchodu na pevninu zoslabnúť, ale tentokrát ide o výnimku.

Na Európu sa valí
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: mirror.co.uk)

Na Európu sa valí
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: sita, mirror.co.uk)

Meteorológovia si však stále nie sú istí jej presným priebehom. Pokým zo začiatku mala nepriazeň počasia zasiahnuť najmä juh a juhozápad krajiny, v piatok varovanie rozšírili až po stredné Anglicko vrátane Londýna a Bristolu.

Titulná správa na portáloch známych britských denníkov patrí očakávanej búrke.
Zobraziť galériu (12)
Titulná správa na portáloch známych britských denníkov patrí očakávanej búrke.  (Zdroj: dailymail.co.uk)

Na Európu sa valí
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: dailymail.co.uk)

Oranžová výstraha, ktorá znamená "buď pripravený" je teraz určená pre južnú polovicu Anglicka a južnú polovicu Walesu, a žltá, ktorá hovorí "buď opatrný", pre zvyšok Walesu a Anglicka až k škótskym hraniciam.

Podľa portálu dailymail.co.uk meteorológovia hovoria, že sa ešte môže zvrtnúť na sever a znivočiť časti Yorkshiru, alebo sa dokonca stočiť na juh, ušetriť Britániu a miesto toho zasiahnuť Francúzsko.

Na Európu sa valí
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: dailymail.co.uk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu