Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Najvražednejší vojak americkej armády: Satan zabil v Iraku 255 ľudí!

Chris Kyle
Chris Kyle (Zdroj: Facebook)

BAGDAD - Člen americkej špeciálnej jednotky SEAL Chris Kyle išiel do Iraku za deväť rokov bojov štyrikrát. Jeho úlohou bolo chrániť kolegov presnou paľbou na nepriateľa. Zabil ich 255, (Pentagón oficiálne potvrdil 160), čo je v americkej armáde nový rekord, ktorý doteraz držal so 109 obeťami účastník vojny vo Vietname Adelbert Waldron. Kyle, ktorého Iračania prezývali Satan z Ramádí, o svojom "výkone" píše v autobiografii American Sniper.

Kniha vyšla práve tento týždeň a o Kyleovi sa objavili články v americkej aj britskej tlači. Prvou obeťou Kyleovej paľby bola žena, ktorá sa približovala k skupine členov námornej pechoty s granátom v ruke. Kyle na ňu vystrelil, akonáhle dostal rozkaz.

Do Iraku bol tento 37-ročný muž nasadený štyrikrát a medzi Iračanmi bol tak obávaný, že na neho vypísali odmenu 20.000 dolárov. Kamaráti mu hovorili Legenda, Iračania Aš-šajtán Ramádí - Satan z Ramádí.

K svojim najväčším výkonom v knihe radí prípad z roku 2008. Zo vzdialenosti takmer dvoch kilometrov vtedy v bagdadskej štvrti Sadr zabil muža, ktorý sa chystal odpáliť raketu na blížiaci sa americký konvoj. Kyle povedal denníku New York Post, že guľku vtedy riadil Boh. V meste Fallúdža, kde Amerčania zviedli ťažké boje proti sunnitskému odboju, Kyle z úkrytu v jednom byte odstrelil 40 ľudí. Hľadal si ich v hľadáčiku svojej pušky z pozície, ktorú si urobil z obrátenej detskej postieľky.

"Po zabití tých prvých to už ide ľahko. Nemusím sa na to psychicky pripravovať. Pozriem sa do zameriavača, nabehnem krížom na cieľ a zabijem nepriateľa skôr, ako on zabije mojich ľudí," napísal Kyle v knihe.

Kyle prežil detstvo na tabakovej farme v Texase. Jazdil na koni, lovil vysokú zver, strieľal morky aj prepelice. Prvú pušku dostal, keď mal osem rokov. Jeho otec bol diakon, matka učiteľka v nedeľnej škole. Nepriateľ je pre neho divoch, pre šedivé odtiene nemá pochopenie, pozná len bielu a čiernu, napísal o ňom New York Post. Kyle je ženatý, má dve deti a vedie firmu Craft International, ktorá poskytuje výcvik v odstreľovaní a zaistenie bezpečnosti pre americkú armádu.

Zverencov učí všetko, čo k tejto práci potrebujú: prever terén, vyrovnaj výšku, počítaj so silou vetra, priprav sa na spätný náraz po výstrele a maj na pamäti účinok otáčania Zeme na dráhu letu guľky. "K tomu, aby si bol dobrým ostreľovačom, potrebuješ vedomosti, ale aj príležitosť. A šťastie," učí Kyle. Do výslužby odišiel v hodnosti poddôstojníka s dvomi striebornými a piatimi bronzovými hviezdami. "To sú len drobnosti. Kvôli tomu sme tam neboli," hovorí o svojom pôsobení v Iraku.

Za najúspešnejšieho ostreľovača v histórii je niektorými zdrojmi označovaný Fín Simo Häyhä, ktorý počas druhej svetovej vojny údajne zabil 542 sovietskych vojakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu