Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Bývalý minister Demeš hodnotí reakcie politikov po atentáte: Čo ho potešilo a ktorého ministra pokarhal!

Pavol Demeš Zobraziť galériu (4)
Pavol Demeš (Zdroj: TASR - Michal Svítok, Profimedia)

BRATISLAVA - Svet sa na nás pozerá, ako sa z toho dostaneme. Povedal to zahraničnopolitický analytik a bývalý minister diplomacie Pavol Demeš, ktorý sa vyjadril k aktuálnej situácii v spoločnosti po atentáte na premiéra Roberta Fica. Podľa neho je mimoriadne dôležité upokojiť spoločnosť, pričom sa zatiaľ javí, že hlavné role zohrajú prezidentka Zuzana Čaputová a novozvolený prezident Peter Pellegrini. Poukázal však aj na nie práve šťastné vyjadrenia niektorých politikov. Podľa jeho slov musia oba tábory hľadať k sebe cestu, aby došlo k zmieru.

Demeš sa teši, že sa prezidentka Zuzana Čaputová a novozvolený prezident Peter Pellegrini spojili a vystúpili so spoločným vyhlásením. "Slová, ktoré vážili, boli veľmi presné a komplementárne," vyhlásil v RTVS. Vyzdvihol, že okrem toho, že spoločne vystúpili a upokojovali spoločnosť, pozvali aj lídrov parlamentných politických strán do prezidentského paláca a tak ich nabádajú k rovnakému kroku. Poukázal na to, že prezidentka Čaputová vie o nenávisti viac ako ktokoľvek iný, keďže si počas vykonávania svojej funkcie zažila množstvo nenávisti a vulgárnych prejavov na svoju osobu.

Spoločné vyhlásenie Čaputovej a Pellegriniho k spoločenskej situácii po atentáte na Fica (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Je to mimoriadne dôležitý apel, ktorý vyslali, že sa chcú hovoriť o tom, ako sa z tejto krízovej situácie spoločnými silami dostaneme," skonštatoval. V tejto chvíli podľa jeho slov ide o to, aby politickí lídri ukázali, ako sa z tohto celého dostať. "Toto bolo zatiaľ najlepšie zvládnuté, čo sme mali možnosť vidieť v tejto situácii," dodal na ich spoločné vyhlásenie a signál, ktorí vyslali. Podľa neho práve oni dvaja majú tú kapacitu, aby pomohli spoločnosti prekonať túto "polytraumatickú situáciu" a hľadať spôsob, ako o tomto hovoriť. "Pre nového prezidenta je toto výnimočná situácia a prezidentka mu môže byť dôstojnou a dôležitou partnerkou, ako upokojovať spoločnosť a ako vnášať politický realizmus do tejto situácie," dodal.

Pavol Demeš
Zobraziť galériu (4)
Pavol Demeš  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Minister vnútra by si mal podľa neho znovu pozrieť svoju tlačovku

V prípade tlačovej konferencie ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) ho zarazili dve veci. Na jednej strane podľa neho podporovali krok prezidentky a Pellegriniho, na strane druhej stále z ich vyjadrení boli cítiť znaky obviňovania opozície z toho, čo sa stalo. "Nepripúšťali, že aj oni sa stali súčasťou celkovej atmosféry, tej nenávistnej rétoriky a vybičovávania vášní. Toto tam trošku chýbalo, trošku si pripustiť, že aj oni sú toho súčasťou, lebo ak chceme ten zmier, oba tie tábory musia tú cestu k sebe hľadať," myslí si Demeš.

Emotívna tlačovka ministrov Kaliňáka a Šutaja Eštoka? Stav premiéra je kritický (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Poukázal aj na ich odpovede médiám. "Minister vnútra nech si pozrie, ako vystupoval, aký slovník volil vo vzťahu k médiám. Použil taký štýl trochu edukačný a obviňujúci. Redaktorku BBC školiť spôsobom, akým to robil, nie je to pravé," vyhlásil s tým, že v súčasnosti, keď bude Slovensko predmetom väčšieho záujmu zo strán svetových médií, by sa mali naučiť zvládať aj takéto zaťažkávajúce skúšky. 

Bývalý minister Demeš hodnotí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

"V takejto situácii nesmierne záleží na gestách, na symboloch a na presnosti toho, čo hovoríme," skonštatoval. Z aktuálnej situácie by sme sa mali podľa jeho slov spoločne poučiť a spoločne aj dostať. Nepáčia sa mu tiež reakcie, ktoré zazneli od niektorých politkov bezprostredne po oznámení streľby na premiéra, keď začali s obviňovaním. Súčasná situácia nie je len podľa neho o politike, ale aj o tom, ako sa k tomu postavíme.

Svet sa na nás díva

"Ak politik v takejto situácii nezmĺkne pred majestátom možnej smrti lídra slovenskej vlády a začne okolo toho čosi robiť, je to amorálne. V takejto situácie je potrebné počkať, vyhodnotiť si to a potom reagovať," radí. Svet sa podľa neho na nás díva, ako sa z toho dostaneme. "My musíme teraz celú našu spoločnosť zmobilizovať proti násiliu. Ja sa pokúsim, ako len budem vládať, pôsobiť v zmierňovaní napätia a vedení dialógu aj medzi doteraz nezmieriteľnými ľuďmi," povedal.

ATENTÁT na premiéra: Zábery streľby na Roberta Fica (Zdroj: Profimedia.sk/RTV Prievidza)

Podľa neho sa týmto tiež zmení spôsob ochrany ústavných činiteľov. "Budú sa musieť prijať nejaké opatrenia," dodal a poukázal aj na blížiacu sa inauguráciu nového prezidenta Pellegriniho. Upozornil tiež na to, že Slovensko nedokáže dotiahnuť do konca viaceré vyšetrovania. Spomenul únos syna prezidenta Michala Kováča, vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice či útok v Teplárni.

Viac o téme: AtentátRobert FicoPavol Demeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu