Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Ani o tom neviete! Rodičia majú nárok na vyše tisícový príspevok: Má to však háčik, TAKTO ho dostanete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA – Vyše tisícový príspevok na dieťa, o ktorom ste možno ani len netušili a nikdy si ho neuplatnili. Ide o špecifickú dávku, ktorú môžu získať mladé rodiny - príspevok na starostlivosť o dieťa. Má to však háčik.

archívne video

Jozef Mihál o debate v EP o krokoch slovenskej vlády ohrozujúcich právny štát a eurofondy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Na príspevok vo výške 1120 eur upozornil odborník na sociálnu politiku Jozef Mihál. Zároveň však vysvetli, že ide o alternatívu k rodičovskému príspevku. Nedá sa naraz poberať aj jedno, aj druhé. Rodič má právo rozhodnúť sa pre príspevok, ktorý je pre neho výhodnejší. „Keďže rodičovské príspevky sú dnes výrazne vyššie - a to aj v prípade matky, ktorá nebola na materskej - pochopiteľne rodiny čerpajú rodičovské príspevky. Na príspevok na starostlivosť o dieťa sa pomaly ale isto zabúda,“ uviedol.

Svoj zmysel a význam však má podľa neho vtedy, ak sa chystáte na materskú s ďalším prírastkom do rodiny a staršie dieťa vo veku do 3 rokov chodí do súkromnej škôlky. „Na staršie dieťa ešte pred začatím vašej druhej materskej zvyčajne poberáte rodičovský príspevok, pretože je vyšší ako príspevok na starostlivosť o dieťa. Avšak rodičovský príspevok už nemôžete poberať od mesiaca, za ktorý celý poberáte materské,“ vysvetlil. Vtip je podľa neho v tom, že nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa strácate až od mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom uplynie 6 týždňov od narodenia ďalšieho dieťaťa.

Ani o tom neviete!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Pre lepšiu ilustráciu vypracoval tri konkrétne príklady:

Príklad č. 1. = typická slovenská rodina, ktorá nepozná svoje nároky ...

Pani Marta má dieťa vo veku 2 rokov, ktoré chodí do súkromnej škôlky. Pani Marta je tehotná, na druhú materskú nastupuje 11. apríla 2024, čo je 6 týždňov pred dňom pôrodu, ktorý lekár určil na 23. mája 2024. Materská jej skončí po 34 týždňoch, teda 4. decembra 2024.

Pani Marta poberá na staršie dieťa rodičovský príspevok vo výške 473,30 €. Pretože od 11. apríla 2024 poberá materské, nárok na rodičovský príspevok jej zaniká od mája 2024. Rodičovský príspevok dostane naposledy za mesiac apríl 2024.

Pretože materské jej skončí 4. decembra 2024, nárok na rodičovský príspevok bude mať znova od decembra 2024.

Ani o tom neviete!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Príklad č. 2. = rodina, ktorá pozná svoje nároky a aj si ich uplatní, získa tak 840 eur.

Pani Magda má rovnako ako pani Marta dieťa vo veku 2 rokov, ktoré chodí do súkromnej škôlky. Aj pani Magda je tehotná, na materskú nastupuje 11. apríla 2024, čo je 6 týždňov pred dňom pôrodu, ktorý lekár určil na 23. mája 2024. Materská jej skončí po 34 týždňoch, teda 4. decembra 2024.

Aj pani Magda poberá na staršie dieťa rodičovský príspevok vo výške 473,30 €. Pretože od 11. apríla 2024 poberá materské, nárok na rodičovský príspevok jej zaniká od mája 2024. Rodičovský príspevok dostane naposledy za mesiac apríl 2024.

Pani Magda na úrade práce požiada o výplatu príspevku na starostlivosť o dieťa od mesiaca máj 2024. Nárok na príspevok má, pretože staršie dieťa vo veku do 3 rokov chodí do škôlky. Pani Magda vie preukázať náklady na škôlku vo výške 450 €, príspevok na starostlivosť o dieťa tak bude 280 € mesačne.

Pani Magda má nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa dovtedy, kým jej novonarodené dieťa nedosiahne vek 6 týždňov. Nárok na príspevok stráca až od mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom dieťa dosiahlo vek 6 týždňov.

Druhé dieťa sa narodí presne ako predpokladal lekár, teda 23. mája 2024. Dieťa dosiahne vek 6 týždňov dňa 4. júla 2024.

To znamená, že pani Magda má nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa za mesiace máj, jún a júl 2024. Z úradu práce tak dostane spolu 3 x 280 € = 840 €.

Pretože materské jej skončí 4. decembra 2024, nárok na rodičovský príspevok bude mať znova od decembra 2024.

Ani o tom neviete!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Príklad č. 3. = aj táto rodina pozná svoje nároky, uplatní si ich ešte šikovnejšie a získa 1120 eur.

Pani Martina má rovnako ako panie Marta a Magda dieťa vo veku 2 rokov, ktoré chodí do súkromnej škôlky. Aj pani Martina je tehotná, na materskú nastupuje po dohode s lekárom už 28. marca 2024, čo je 8 týždňov pred dňom pôrodu, ktorý lekár určil na 23. mája 2024. Materská jej skončí po 34 týždňoch, teda 20. novembra 2024.

Aj pani Martina poberá na staršie dieťa rodičovský príspevok vo výške 473,30 €. Pretože od 28. marca 2024 poberá materské, nárok na rodičovský príspevok jej zaniká od apríla 2024. Rodičovský príspevok dostane naposledy za mesiac marec 2024.

Pani Martina na úrade práce požiada o výplatu príspevku na starostlivosť o dieťa od mesiaca apríl 2024. Nárok na príspevok má, pretože staršie dieťa vo veku do 3 rokov chodí do škôlky. Pani Martina vie preukázať náklady na škôlku vo výške 450 €, príspevok na starostlivosť o dieťa tak bude 280 € mesačne.

Pani Martina má nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa dovtedy, kým jej novonarodené dieťa nedosiahne vek 6 týždňov. Nárok na príspevok stráca až od mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom dieťa dosiahlo vek 6 týždňov.

Druhé dieťa sa narodí presne ako predpokladal lekár, teda 23. mája 2024. Dieťa dosiahne vek 6 týždňov dňa 4. júla 2024.

To znamená, že pani Martina má nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa za mesiace apríl, máj, jún a júl 2024. Z úradu práce tak dostane spolu 4 x 280 € = 1120 €.

Pretože materské jej skončí 20. novembra 2024, nárok na rodičovský príspevok bude mať znova od novembra 2024.

Ani o tom neviete!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Ako vidíte na príkladoch, najšikovnejšie to urobila pani Martina. Na rodičovských príspevkoch dostane presne tú istú sumu ako pani Marta a pani Magda. Síce prestane rodičovský príspevok poberať o mesiac skôr, ale o mesiac skôr ho aj začne znova poberať. A na rozdiel od pani Magdy dostane o jeden mesačný príspevok na starostlivosť o dieťa naviac. Nehovoriac už o pani Marte, ktorá vôbec nevyužila možnosť čerpania príspevku na starostlivosť o dieťa a prišla tak minimálne o 840 €,“ uviedol Mihál.

Viac o téme: RodičiaRodičovský príspevokJozef MihálPríspevok na starostlivosť o dieťa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu