Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Peľová sezóna brezy sa končí: Alergici, pozor! Nahradí ju ďalší silný alergén

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BANSKÁ BYTRICA - Prudké ochladenie sprevádzané nočnými mrazmi a zrážkovou činnosťou spôsobilo v uplynulých dňoch výrazný pokles denných koncentrácií peľu v ovzduší. Pokračovala sezóna brezy, jej peľ spolu s peľom duba a ihličnanov z čeľade borovicovitých dominoval takmer na celom území Slovenska. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

archívne video

Svetový deň alergií 2023: Alergia na bodnutie blanokrídlym hmyzom sa dá účinne liečiť (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Najvyššie denné koncentrácie peľu brezy zachytili v Banskej Bystrici a Nitre. Peľ duba dosiahol najvyššie hladiny v Banskej Bystrici a Bratislave. Začali kvitnúť ihličnany z čeľade borovicovitých, ktorých veľké peľové zrná možno v najbližšom období očakávať vo forme žltých povlakov na autách i parapetoch.

Peľová sezóna brezy sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Sezóna brezy sa pomaly končí, jej peľ v alergiologicky významných denných koncentráciách môžeme očakávať najmä v severných častiach Slovenska. V krátkom čase ju nahradí ďalší silný alergén, a to peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ktorý sa stane najvýznamnejším alergénom na ďalšie obdobie. Vyššie denné koncentrácie môže dosiahnuť aj peľ buka, duba, borovicovitých a v teplejších oblastiach i pŕhľavovitých," avizovala Lafférsová.

Viac o téme: BrezaAlergiaZdravieAlergényAlergici
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu