Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ďalšie okresy vyhlásili mimoriadnu situáciu! Hrozí živelná pohroma

Lykožrút
Lykožrút (Zdroj: Topky)

BANSKÁ BYSTRICA - Mimoriadna situácia v súvislosti s lykožrútovou kalamitou platí od pondelka (22. 4.) aj v okresoch Revúca a Detva. Dôvodom má byť presah živelnej pohromy medzi okresmi Brezno, Revúca a Detva. Vyplýva to z rozhodnutia Okresného úradu (OÚ) Banská Bystrica, ktoré zverejnili viaceré samosprávy.

V okrese Brezno mimoriadnu situáciu z dôvodu živelnej pohromy spôsobenej premnožením podkôrneho hmyzu a poškodením smrekových lesov na Horehroní vyhlásili ešte v polovici marca. K vyhláseniu mimoriadnej situácie aj na území okresov Revúca a Detva podľa OÚ dochádza na základe monitorovania situácie a informácií krízového štábu, štátneho podniku Lesy SR a Správy Národného parku (NP) Muránska Planina, z ktorých "je zrejmý presah živelnej pohromy spôsobenej premnožením podkôrneho hmyzu medzi okresmi Brezno, Detva, Revúca".

archívne video

Rezervácie nie sú významným zdrojom šírenia podkôrnikovej kalamity

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca, živelnej pohrome malo podľa pôvodných odhadov čeliť územie s rozlohou približne 15-tisíc hektárov. Kalamita má byť spracovaná intenzívne s väčším nasadením personálu a strojov, dôjsť môže k ťažbe až jedného milióna kubických metrov drevnej hmoty.

Viac o téme: Mimoriadna situáciaLykožrútRevúcaDetva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu