Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci objavili, kde sa skrýva v ľudskom mozgu Boh!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: rockgod.co.nz)

MISSOURI - Niektoré vedecké výskumy sa zdajú byť poriadne pritiahnuté za vlasy, ale ich výsledky sú vcelku zaujímavé. Presne do takej kategórie spadá aj bádanie v ľudskom mozgu za účelom zistiť, kde sa človeku v hlave ukrýva Boh.

"Našli sme neurofyzikálnu základňu duchovna, nie je to však jedno špecifické izolované miesto v mozgu," uviedol profesor Brick Johnstone z tímu missourských vedcov. "Spiritualita je oveľa dynamickejší koncept, ktorý využíva mnoho častí mozgu," dodal.

Johnstone podrobil skúmaniu 20 ľudí s traumatickými poraneniami mozgu v oblasti pravej časti temenného laloku, niekoľko centimetrov nad pravým uchom. Zisťoval, ako títo pacienti vnímajú duchovné rozmery života, akú blízkosť cítia k vyššej moci a či sa cítia byť súčasťou božieho plánu.

Účastníci výskumu s výraznejším poškodením temenného laloku vykazovali zvýšenú tendenciu obracať sa k vyššej moci. "Výskumy v oblasti neuropsychológie vždy naznačovali, že defekty na pravej strane mozgu mávajú za následok zníženie u ľudí nutnosť zaoberať sa sebou samými a vlastným ja," vyhlásil Johnstone.

Toto zistenie je podľa neho v súlade s mnohými náboženskými systémami, ktoré za vrcholnú cnosť považujú sebaobetovanie v prospech druhých. Pravá strana mozgu je podľa vedcov spojená s orientáciou na vlastné ja, zatiaľ čo ľavá strana je spojená so vzťahmi s okolím.

Johnstone tiež porovnával, ako často sa ľudia venujú praktizovaniu svojich náboženských rituálov, návštevám kostolov a podobne. Tieto praktické prejavy viery podľa jeho zistení oveľa viac súvisia s funkciou čelného laloku. "Duchovný svet človeka je tak pravdepodobne spojený s rôznymi časťami mozgu," uzavrel profesor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu