Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Poľský sudca, ktorý ušiel do Bieloruska, mal prístup k tajným dokumentom, oznámil Tusk

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

VARŠAVA - Poľský sudca, ktorý utiekol do Bieloruska a požiadal tam údajne o azyl, mal prístup k tajným informáciám. Oznámil to v utorok poľský premiér Donald Tusk. Zároveň na stredu zvolal stretnutie kolégia spravodajských služieb pre údajný vplyv Ruska a Bieloruska na poľský vládny aparát v posledných rokoch. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

"Sme si vedomí, že bieloruské služby pracujú s človekom, ktorý mal priamy prístup k (bývalému) ministrovi spravodlivosti... a niekoľkým tajným dokumentom, ku ktorým by sa za žiadnu cenu nemala dostať nijaká spravodajská služba," povedal Tusk novinárom. Bielorusko, ktoré je spojencom Ruska, v pondelok oznámilo, že poľský sudca Tomasz Szmydt prekročil hranice z Poľska. Po jeho úteku poľské úrady spustili vyšetrovanie pre podozrenie zo špionáže. "Fakt, že vzťahy sudcu Szmydta s Bieloruskom majú dlhú históriu, že to nie je záležitosť posledných mesiacov, musia byť dôvodom pre obavy," uviedol Tusk.

archívne video

Vzdušný priestor Slovenska budú okrem Česka a Poľska chrániť aj Maďari (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Szmydt má blízko k bývalej vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS) a svoje vyšetrovanie v Poľsku označil za vykonštruované. Na tlačovej konferencii v Bielorusku v pondelok povedal, že do susednej krajiny ušiel na znak protestu proti politike Poľska voči Rusku a Bielorusku. Poľská tajná služba ABW v samostatnom vyhlásení v pondelok uviedla, že preveruje "rozsah tajných informácií, ku ktorým mal tento sudca prístup". Vzťahy medzi Poľskom a Bieloruskom sú napäté už niekoľko rokov pre politický útlak v Bielorusku a migračnú krízu na poľsko-bieloruských hraniciach; ešte viac ochladli po vojenskej invázii Ruska na Ukrajinu.

Viac o téme: SudcaTajné informáciePoľskoDonald TuskBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu