Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Veľké porovnanie cien na čerpačkách: V TÝCHTO krajinách sa vám oplatí tankovať viac ako na Slovensku!

(Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Ak sa chystáte autom do zahraničia, či už na dovolenku, alebo len na predĺžený víkend, uprednostniť by ste mali ich čerpacie stanice pred tými našimi. Najmä v prípade benzínu vo väčšine krajín regiónu tak na pohonných hmotách ušetríte nemalé peniaze.

Tankovať benzín sa našincom oplatí v Slovinsku, Chorvátsku aj v Maďarsku. Ako uvádza RTVS na svojom webe, priemerná cena 95-oktánového benzínu sa v súčasnosti v Slovinsku pohybuje na úrovni 1,560 eura za liter, v Chorvátsku 1,622 eura za liter a v Maďarsku 1,632 eura za liter.

archívne video 

Dráma na diaľnici D1: Auto po zbesilej jazde skončilo prevrátené na streche

Naopak, naftu máme na Slovensku lacnejšiu ako Taliani,  (1,789 eura za liter), Rakúšania (1,641 eura za liter), Maďari (1,602 eura za liter), Chorváti (1,605 eura za liter) či Slovinci (1,564 eura za liter).

Priemerná cena nafty je na Slovensku na úrovni 1,541 eura za liter a benzínu 95 bola 1,659 eura za liter. „Samozrejme ceny sa môžu meniť a rozdiel bude aj medzi maloobchodnými cenami v meste a na diaľniciach. Súčasné rozdiely však v niektorých prípadoch môžu stáť za pozornosť,“ uviedol hlavný ekonóm ČSOB Marek Gábriš.

Z porovnania vychádza, že nafta je u nás lacná a oplatí sa ju natankovať na našich čerpačkách. Cena nafty s daňami je z regiónu najlacnejšia na Slovensku a iba o málo vyššia cena je v Poľsku. Naopak najvyššia, a to až o desať centov za liter v priemere, je momentálne cena s daňami v Rakúsku. Daňové zaťaženie na liter nafty je u nás najnižšie.  Naopak, cena benzínu je u nás jedna z najvyšších v regióne. Drahší benzín ako my majú už iba v Rakúsku.

 

Viac o téme: NaftaCenyBenzínPohonné hmoty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu