Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Dolinková terčom kritiky: Veľké otázniky okolo novej nemocnice v Bratislave, štátna kasa na to môže doplatiť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Projekt výstavby univerzitnej nemocnice v Bratislave chce ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) predložiť najbližšie dni aj na vládu a predstaviť ho aj verejnosti. Deklarovala, že o postupe komunikovali aj s predsedom vlády Robertom Ficom (Smer-SD). Na povrch už medzičasom vyplávali informácie, že namiesto výstavby novej štátnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má "len" rekonštruovať nemocnica v Ružinove.

Dolinková sa podľa informácii SME opiera o závery štúdie o fungovaní nemocníc v bratislavskej župe do roku 2050, ktorú vypracovala medzinárodná konzultačná firma The Boston Consulting Group. Jedným zo záverov štúdie bolo, že súčasná ružinovská nemocnica by sa mala prestavať a rozšíriť. Kým súčasná nemocnica má vyše 700 lôžok, nová má mať tisíc. 

Hrozí zánik Zimného štadióna V. Dzurillu a zastavanie jazera Rohlík

Postaviť by sa teda mala nová budova a Dolinková už sa údajne zaujímala o možnosť získať pozemky od Ružinova, pričom starosta Martin Chren potvrdil, že sa stretli pred viac ako mesiacom. Dolinková sa podľa Chrena zaujímala aj o to, či by si v Ružinove vedeli predstaviť, že by sa pre novú nemocnicu zbúral Zimný štadión Vladimíra Dzurillu, čo si starosta vie predstaviť, ak by štát postavil nový štadión na inom mieste. Na stole je aj otázka, či pre stavbu nebude potrebné zasypať neďaleké jazero Rohlík. "Toto si neviem predstaviť. Aj preto, že to je dôležité oddychové územie," hovorí Chren.

Opozičné KDH v tejto súvislosti iniciovalo odvolanie ministerky. "O novej nemocnici v Ružinove nevieme vôbec nič. Tento projekt začne úplne od nuly, iba s časťou projektovej dokumentácie z Rázsoch, pričom nemocnica v Ružinove nemá ani dostatok pozemkov na výstavbu novej nemocnice," poznamenal poslanec KDH František Majerský. Tvrdí, že nemocnica na Rázsochách mala základné predpoklady, aby sa v dohľadnej dobe mohla začať stavať, pričom štúdia rezortu zdravotníctva má rátať s dokončením nemocnice v Ružinove až v roku 2038.

Vyhlásenie strán KDH, PS a Slovensko k odvolávaniu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Ak Národná rada (NR) SR otvorí schôdzu, tak ja som pripravená sa, samozrejme, obhajovať. Ja nevidím žiadny relevantný dôvod, aby sa hovorilo o mojom odvolávaní, pretože každý jeden ten dôvod viem vysvetliť," zdôraznila Dolinková. Zmena pri projekte bola podľa jej slov analyzovaná v súčinnosti so zmluvne dohodnutým dodávateľom.

Zuzana Dolinková
Zobraziť galériu (2)
Zuzana Dolinková  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Štátna kasa na to môže doplatiť

S kritikou prišiel aj predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay. Ten upozornil, že ide o nekoncepčný návrh, ktorý vláda nemá vo svojom programovom vyhlásení ani v pláne obnovy.

Szalay podotkol, že ak by vláda úplne upustila od zámeru výstavby nemocnice na Rázsochách, štátna kasa na to ešte môže doplatiť. "Tam bolo ešte za socializmu vyvlastnených mnoho pozemkov. Ak tam nebude stáť zdravotnícke zariadenie, je tu hrozba, že bývalých vlastníkov bude treba odškodniť," vysvetlil.

Viac o téme: Univerzitná nemocnicaRužinovZuzana Dolinková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu