Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Obec pri Bratislave je v strehu: V okolí sa pohybuje šelma! Odhalili ju nervózne psy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: FB / Hviezdoslavov - oficiálna stránka)

HVIEZDOSLAVOV – Nervózne psy a pohyb tvora podobného líške, avšak väčšieho. Obyvateľov malej obce ležiacej niekoľko kilometrov od Bratislavy v posledných dňoch vystrašil pohyb neznámej šelmy. Údajne by malo ísť o šakala. Obec varuje domácich, aby si dávali pozor.

archívne video 

Medvede za Kľačnom smerom na obec Vrícko (Zdroj: Peter Popo Peniaško )

„Včera a dnes sme zaznamenali v Podháji zvýšený nepokoj psov. V skorých ranných hodinách bola na Rovnej ulici v oplotenej záhrade videná psovitá šelma, na ktorú nervózne štekal pes zo susednej záhrady,“ informovala v piatok obec na svojej stránke.

Podľa ich slov na prvý pohľad pripomína líšku, ale je podstatne väčšia. Po priblížení človeka zmizla do poľa. „Podľa stavby tela a charakteristického sfarbenia bola identifikovaná ako šakal zlatý, ktorého výskyt je na Žitnom ostrove potvrdený. Nepokoj psov bol zaznamenaný opakovane, preto Vás prosíme o zvýšenú obozretnosť,“ vyzvali ľudí.

Obec pri Bratislave je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Ilustračná foto/ Obec Hviezdoslavov )

Šakal zlatý je v zozname cicavcov Slovenska od roku 1947, prvý známy doklad o jeho výskyte na Slovensku pochádza z roku 1989, keď bol ulovený jeden jedinec pri obci Čierna v okrese Trebišov. Ďalšie údaje o výskyte šakala mali tiež pochádzať z južného Slovenska. "Postupne sa zvyšoval počet vizuálnych i akustických pozorovaní šakala, a to aj z ostatného územia. V roku 2016 sa na celom Slovensku početnosť druhu odhadovala na 155 jedincov," doplnili ochranári. Aktuálne šakal zlatý nie je na Slovensku chráneným druhom, jeho lov je povolený od 1. augusta do konca februára.

Viac o téme: ŠelmaHviezdoslavovŠakal zlatý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu